Mobile versie klik hier. 

WIJN

Van een goede fles wijn kunt u het hele jaar door genieten. Coop biedt u een breed en vooral mooi assortiment wijnen. De wijnen zijn exclusief door Coop geselecteerd. Zo trakteert u uzelf of een ander altijd op een bijzonder product van topkwaliteit.Zoveel smaken, zoveel wijnen
Wijnen zijn er in oneindig veel soorten. De druif is de belangrijkste smaakmaker. Van de honderden druivenrassen zijn er slechts enkele geschikt voor wijnproductie. Sommige zijn gemakkelijk te herkennen aan hun geur, bijvoorbeeld de Muscat. Andere hebben een opvallende kleur, zoals de zeer donkere Tannat. De verhouding tussen alcohol en de zuurtegraad van de druif is belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de wijn. Dat geldt ook voor het klimaat waarin de druif groeit, de bodemsoort en de dagelijkse zorg die de wijnbouwer aan zijn druiven besteedt.

Wijnwijzer
Smaken verschillen. Om u te helpen met het kiezen van een wijn naar uw smaak, werkt Coop met de Wijnwijzer.  Zo ziet u gemakkelijk of u te maken heeft met een zoete, fruitige, droge of volle wijn.

1=zoet
2=fruitig en soepel
3=droog
4=vol en krachtigTemperatuur
De temperatuur van de wijn bepaalt hoe deze ruikt en smaakt. Vanzelfsprekend verandert de temperatuur niets aan de samenstelling van de wijn. Maar toch kan de smaak van een te koude of te warme wijn erg tegenvallen. Een overzicht van schenktemperaturen voor verschillende wijnen:

Wijnsoort

Type

°Celcius

Mousserende wijn

 

4-6°C

Champagne

 

6-9°C

Witte wijn

Licht, zurig

6-8 °C

 

Exotisch, aromatisch    

7-10°C

 

Vol, met houtinvloeden

14-16°C

Rosé

 

6-8°C

Rode wijn

Licht, fruitig

12-14°C

 

Transparant, kruidig

16°C

 

Vol, tanninerijk

18°C

 

Gerijpt

18°C

Zoete wijn

 

12-16°C

Schenken
Niet iedere wijn wordt hetzelfde geschonken. Ook hiervoor zijn regels:

  • Sprankelende en schuimende wijnen worden tegen de zijkant van het glas geschonken. Zo blijft het koolzuur het best bewaard.
  • Schenk stille wijnen in het midden van het glas.
  • Schenk een glas maximaal tweederde vol. Zo is er ruimte voor alle aroma’s.

Tablet  Phone